Visie


Welkom

Een therapeut bellen is meestal een grote stap. We hebben vaak al van alles geprobeerd en moeten nu erkennen dat we het niet alleen kunnen klaren. Dat kan ons het gevoel geven dat er iets fundamenteel mis is met ons. Gelukkig is dat meestal niet het geval. De problemen waar we tegenaan lopen zijn eigenlijk zonder uitzondering heel menselijk, ze doen zich voor bij van het overgrote deel van ons. Dit te weten is vaak al een hele geruststelling, maar er is meer te zeggen over wat we als probleem ervaren: we lopen bij uitstek vast op gebieden waar onze ontwikkeling is gestagneerd. Als we het zo bekijken kunnen we de problemen die we tegenkomen in ons leven als een uitnodiging gaan zien: ze zijn, als we er op een goede manier mee omgaan, een kans om ons verder te ontwikkelen en een completer mens te worden. Hiervoor bied ik je graag mijn deskundigheid en ervaring aan.

Zijnsoriëntatie
De School voor Zijnsoriëntatie heeft zich de afgelopen 20 jaar ontwikkeld van Zijnsgeoriënteerde psychotherapie tot een school voor Levenskunst. Het is een pad voor mensen die betekenis willen geven aan hun leven, die op zoek zijn naar een praktische invulling van spiritualiteit en die hun eigen persoonlijkheid (diepgaand) willen onderzoeken. Zijnsoriëntatie houdt zich bezig met wie wij ten diepste zijn, voorbij de normale (geconditioneerde) beelden over onszelf en de wereld. We kunnen op directe en eenvoudige manier contact leren maken met authentieke en unieke kwaliteiten, met het enorme potentieel dat in ieder van ons aanwezig is. We blijken alles al in huis te hebben om op een geïnspireerde, volwassen en competente manier te leven. Bij individuele begeleiding en cursussen leren we onszelf aan deze inherente vrijheid, wijsheid en rijkdom te herinneren. Werken vanuit Zijnsoriëntatie is verfrissend en uitermate vitaliserend. Het geeft ons leven (weer) glans.

Zijnsoriëntatie heeft oeroude (vooral boeddhistische) inzichten gecombineerd met de uitgebreide kennis van de westerse psychologie en psychotherapie. Er is binnen deze visie een rijkdom aan methoden ontwikkeld die onze kijk op de dagelijkse realiteit totaal verandert. Deze methoden staan daardoor niet op zichzelf, maar zijn stuk voor stuk ingebed in een tot in detail uitgewerkte visie die in ontwikkeling blijft. Ondanks de uitgebreide theorie is de manier van werken zeer ervaringsgericht.
De grondlegger van de visie is Hans Knibbe. Hij is begonnen als klinisch psycholoog, in 1987 heeft hij in Utrecht de School voor Zijnsoriëntatie opgericht.